Barcelona Reseguide

Favorithotell Barcelona


BARCELONA FAKTA OM BARCELONABARCELONAS MODERNA HISTORIA

Barcelonas Moderna Historia


Slide
avatar
Magnus
Barcelonaguide

1931 etablerades Spaniens andra republik och kung Alfonso XIII gick i exil. Katalonien fick med detta ett eget parlament, rätten att använda sin flagga och ett erkännande av katalanska som regionens huvudspråk.

Det spanska inbördeskriget

Men 1936 revolterade armén och startade ett brutalt och blodigt inbördeskrig. Under det första året sattes många kyrkor i staden i brand av kyrkomotståndare. Barcelona, som var på republikens sida, var under kriget den viktigaste staden för den internationella brigaden och också en av de sista städerna att kapitulera för General Francos trupper under krigets slutskede 1939.

Inbördeskriget krävde mer än 700 000 soldaters och 50 000 civilas liv. De sistnämnda blev antingen avrättade eller dödades i de många bombattackerna.

Barcelona var den stad som blev utsatt för mest bombardemang. Man ville bomba civilbefolkningen och på så sätt demoralisera de stridande soldaterna, som alla hade släkt och vänner i städerna. Detta stridsgrepp skulle användas i mycket större skala under det andra världskriget av både tyskarna och de allierade.

Barcelona och Katalonien fick betala ett högt pris för förlusten i kriget. General Franco införde återigen centralstyre i Spanien och alla autonoma rättigheterna Katalonien hade haft fråntogs. Det katalanska språket förbjöds överallt, till och med i kyrkor och i skolorna. Under åren som följde erhöll Barcelona väldigt lite pengar från Madrid och Spanien var mer eller mindre avskuret från resten av Europa.

Efter kriget

Trots allt återhämtade sig staden och industrin i regionen. Folk från de fattigare delarna av Spanien sökte sig i flock till Barcelona i hopp om att finna arbete och en bättre framtid. 1960's turistboom längs Costa Brava hjälpte den lokala ekonomin och innebar samtidigt att folket i Francos konservativa Spanien kom i kontakt med det moderna Europa. De skandinaviska blonda flickorna, som flockades ner till den Spanska solkusten under 60 och 70 – talet, är ett exempel på de många kulturkrockar som uppstod under denna tid.

Francos död och demokrati

När Franco avled 1975 tog sig Spanien snabbt sig ur sin isolering. Alfonso XIII:s sonson Juan Carlos kröntes och införde demokrati och 1978 fick Spaniens regioner återigen tillbaks den autonomi de hade före inbördeskriget. De flesta Katalaner var nöjda med återinförandet av autonomin och katalanska som officiella språk. Men fortfarande finns det många som vill ha total självständighet.

EU-inträde och Olympiska Spelen

Spanien gick med i EU 1986 vilket ledde tillsammans med de Olympiska Spelen i Barcelona 1992 till en ekonomisk boom som fortsätter än idag.

Biljetter